|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

У школах Бердичева скасовуються оцінки в перших та других класах, техніка читання, а уроки будуть інтегрованими

Категория: Общество

alt

Дені Дідро свого часу сказав, що освіта надає людині гідність. Здобуваючи її, навіть раб починає усвідомлювати, що він не народжений для рабства. Справді, знання у житті відіграють ключову роль. Навчатися новому у будь-якому віці ніколи не пізно. Та базові знання про світ та різні науки здобуваємо в початковій школі, тому так важливо, щоб навчальний процес перших чотирьох років був для дітей цікавим, насиченим та різноманітним. А головне, щоб подобалося вчитися.

Початок 2016-2017 навчального року ознаменувався багатьма сюрпризами від профільного міністерства в галузі освіти. В основному, зміни стосуються початкової школи, про що й піде мова далі.

Оновлена сучасна початкова освіта зазнала змін у трьох різних напрямках: зміст навчальних програм, форма організації навчальної діяльності та оцінювання навчальних досягнень. Методист інформаційно-методичного центру з початкової освіти управління освіти та науки Бердичівської міської ради Надія Запольська зазначила, що основна ідея оновлених програм початкової школи полягає в розвантаженні учнів, на що в останні роки було багато нарікань від дітей, батьків та вчителів.

Розпочнемо з найсуттєвого, на нашу думку. Так, у першому та другому класах, за рішенням педагогічної ради міста, дітям не ставитимуть оцінки. Натомість, впроваджено вербальне оцінювання, а після закінчення навчального року вчитель зобов'язаний написати характеристику, яка зберігатиметься в особовій справі кожного з учнів. Оцінки за дванадцятибальною шкалою ставитимуться у третьому та четвертому класах лише з чотирьох предметів: математики, природознавства, читання та української мови. Окрім того, бал – таємниця, якою мають володіти дитина, її батьки та вчитель.

Багато нарікань, з боку батьків, на обсяг домашніх завдань. Категорично вони заборонені у першому класі. Чітко обумовлений об'єм часу, який дитина має витрачати на їх виконання, навчаючись у другому, третьому та четвертому класах. Так, у другому це повинно займати 45 хвилин, третьому – 70, четвертому – 90. Заборонено давати домашні завдання на канікулярні та святкові дні.

Використання зошитів з друкованою основою дещо обмежиться, та основну роботу в них діти виконуватимуть в класі.

З курсу української мови у початковій школі вилучено цілий ряд тем, які, на думку науковців, важкі для сприйняття учнями. Такими є: умовне позначення слів, спосіб умовного позначення речень. В активний словник дітей введені часто вживані слова: ноутбук, нетбук та інші. Вилучено ті, що нині вживаються рідко: фартух, комбайнер, фанера. Хоч вони і надалі будуть зустрічатися.

«Зроблено акцент на розвиток усного зв'язного мовлення. З програми початкової школи вилучено написання таких текстів, як твір-роздум, твір-міркування. Натомість введено новий жанр – есе, який спонукає до вираження своєї думки, допомагає проявити неординарність мислення», - розповіла Надія Запольська.

Зміни відбулись і в математиці. «Зміщено акцент із знаннєвих результатів на діяльність, адже важливо не просто знати, а й вміти практично застосувати знання. Виходячи з цього, змінюється і форма навчальної діяльності», - зазначила методист. Раніше вивчення таблиці множення було цілою мукою і зводилося до автоматизму. Нині ж, вчителю потрібно знайти такий шлях (через гру, порівняння, дослідження), щоб дитині це давалося не так важко.

Що ж стосується читання, то у початковій школі вивчатимуться твори сучасних авторів. Окрім того, при перевірці читання вголос, ключове значення матиме не темп, а розуміння прочитаного, вміння дитини аналізувати.

Предмет «природознавство» дещо розвантажили від зайвої термінології та виконання різних проектів.

Нині, одним із найважливіших завдань вчителя початкових класів є формування у дитини не фрагментарного, а цілісного сприйняття світу.

Особливого значення набувають інтегровані уроки. Робота в парах, групах. Такі форми організації навчальної діяльності повинні стати домінуючими.

Першачкам спочатку дозволятиметься писати олівцем. З часом, кожна дитина індивідуально зможе переходити на ручку. Впродовж першого року навчання вчителю заборонено використовувати червону пасту. Більш прийнятний колір – зелений.

Важливо, що кожен педагог матиме право на власний розсуд планувати урок. Сам вирішуватиме, скільки часу потрібно його учням на вивчення тієї чи іншої теми.

Оновлення програми початкової школи є обов'язковим до виконання. Повернення до старих норм та правил неможливе. Надія Запольська запевнила наших журналістів, що це лише початок. Таких нововведень ще буде безліч. Методист сподівається, що вони допоможуть освіті в Україні стати більш сучасною та виховати нове покоління українців, яке матиме іншу життєву філософію та сприйняття дійсності.

Автор: Анна Богданович
berdpo.info


Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Який віскі порадите для
корпоративу

Добавил ProTexnik
Апрель 30, 2024

Купити заморожені пельмені та
вареники

Добавил Doni777
Апрель 30, 2024

Доставка ролів
Добавил AndreyMops
Апрель 29, 2024

Очищення води в басейні хлором
Добавил Romchyk
Апрель 29, 2024

Хочу ром Bacardi
Добавил bpyhehu
Апрель 29, 2024