|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

Що чекає на бердичівських школярів цьогоріч (ВІДЕО)

Категория: Общество

alt

Навчальний рік розпочався, чого чекати школярам і їхнім батькам у Бердичеві? Про новації від міністерства освіти України і їхнє втілення у місті розповіла начальник управління освіти в Бердичеві Світлана Басюк.

З її слів, 1 вересня навчання розпочали 36 перших класів, – це 1030 дітей. Сформовано 15 десятих класів, – це 398 школярів. В загальній же мережі закладів освіти створено 327 класів і це 8 937 учнів.

«Відповідно до законодавства, є дві форми здобуття освіти: інституційна і індивідуальна. До першої відноситься денна форма або вечірня, заочна, дистанційна та мережева. До другої форми відноситься екстернат, педагогічний патронаж і сімейне чи домашнє виховання. Усе залежить від бажання батьків і дітей. Кожен рік у Бердичеві є діти, які здобувають загальну середню освіту або базову освіту шляхом екстернату. Якщо є певні обставини для здобуття тієї чи іншої форми освіти, то приймається рішення керівником закладу про отримання такої освіти. Причому законом передбачено: це не залежить від місця проживання», – розповідає Світлана Басюк.

Цьогоріч, каже начальник бердичівського управління освіти, за рекомендаціями міністерства освіти шкільна форма не вимагається від учнів. У Бердичеві, зазначає вона, здебільшого давно немає такої вимоги. Головне, щоб дитина мала естетичний і охайний вигляд.

«Щодо харчування і готування страв на вибір… Ми не можемо зробити страви на вибір, бо чітко на кожну дитину іде розподіл коштів. У нас обмежені кошти. Тому поки-що такого меню у їдальнях не буде», – каже вона.

Світлана Басюк розповідає: освітня мережа у місті сформована. Для зарахування дітей до шкіл батьки звертались безпосередньо у навчальні заклади, обирали їх не тільки за місцем проживання, але інколи і для зручності, щоб з роботи дитину забирати.

«Жодного нарікання щодо зарахування. У першу чергу зараховуються учні з мікрорайону звичайно. Не перший рік гостро стоїть питання про проведення профілактичних щеплень і що без них діти не будуть прийматись у навчальні заклади. Якщо немає щеплень, з якихось причин батьки не мали можливості за станом здоров’я своєчасно зробити ці щеплення дитині, порушений календар щеплень, то вони звертаються до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК), де робиться висновок. З такими висновками батьки приходили, якщо там зазначається, що дитина здорова, відвідувати навчальний заклад можна, хоч щеплення проведені не в повному обсязі, але їх дозволяється провести під час навчання, дитину зараховували до лав учнів. Такі випадки є, батьки з розумінням відносяться до цього серйозного питання. Якщо є такий висновок ЛКК, то підстав не взяти дитину до навчального закладу немає», – зазначає Світлана Басюк.

Мережева форма навчання теж може з’явитись у школах Бердичева. Щоправда не одразу.

«Це така форма навчання, коли до проведення занять долучатимуть або вищі навчальні заклади, або інститути, або лабораторії з серйозним обладнанням, що може забезпечити гарне і цікаве навчання учням. Це новинка, яку ще треба більш детально вивчити: питання оплати праці, яким чином її проводити, як складати розклад. Питання цікаве, наразі розглядається, будемо вивчати можливості такого здобуття освіти. Це має бути і побажання батьків», – говорить начальник міського управлінняосвіти.

Відтепер інформація про підсумкове оцінювання результатів навчання є конфіденційною і обговорюється лише під час індивідуальних зустрічей учителя з учнем та його батьками або під час консультації з фахівцями, які беруть участь у розробленні його індивідуальної траєкторії розвитку. Але є одне АЛЕ.

«Поки маю такий методичний лист тільки для 2 класу, для решти ще таких немає», – каже пані Світлана.

В школах Бердичева, каже вона, давно немає дощок пошани, відмінників навчання. Нині вони заборонені. А є натомість дошки, які показують учнів-переможців різних конкурсів, змагань, олімпіад, якими пишаються у навчальних закладах.

«Повного фінансування, повних меж забезпечення на всі потреби, які тільки вимагали наші навчальні заклади, звичайно, у нас немає. Дитина іде у садочок, займається, це і різні гурткові роботи, дидактичні заняття, пластилін, олівці – цілий день гарні заняття. Їх треба чимось творити. А на пустому місці без нічого це неможливо. Але на це не передбачаються кошти, батьки мають з розумінням це сприйняти. Цьогоріч багато коштів містом було виділено з бюджету на капітальні ремонти дахів, спортзалів деяких садочків і шкіл. Але хочу сказати: на всі, як колись ми прораховували, треба просто колосальні кошти, щоб все зробити від А до Я. Втім, до батьківської допомоги потрібно підходити індивідуально: якщо є можливість – будемо вдячні, але якщо сім’я має певні складнощі – питань не повинно виникати до таких родин», – говорить Світлана Басюк.

Деякі зміни можуть з’явитись і у складанні ЗНО. Але освітяни ще самі не знають, чого чекати їхнім учням, навчальний рік тільки розпочався.

Що ж до проїзду школярів у громадському транспорті, то все залишається без змін.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков

Автор: Юлія Сінєльнікова

zhitomir.today

Переглянути відео:



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Жіночі кросівки на платформі
Добавил KingRing
Март 28, 2024

Кабельна продукція Lapp-kabel
Добавил Tiseki
Март 28, 2024

Грузчики в Днепре
Добавил utpax
Март 28, 2024

КРИПТОКАРТА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Добавил Мarta_Мarta
Март 28, 2024

Авто на прокат
Добавил okna-4
Март 28, 2024