|Городские новости|Форум|Бердичевский Чат|Предприятия города|Фотогалерея|Связь с администрацией|Видео Бердичева |Курси Валют|Гороскоп|Онлайн Радио|
События по категориям
Все новости
   • Город
   • Область
   • Культура
   • Общество, экономика
   • Бизнес
   • Спорт
   • Политика
   • Происшествия
   • Криминал
   • Другое


Поиск   
Архив новостей
«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31



Новости Бердичева и области
Информация
Eсли Вы хотите оставить комментарий к данной статье, то Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

На Бердичівщині може з’явитись 1 ОТГ замість 4 (ВІДЕО)

Категория: Власть

alt

На Бердичівщині може виникнути одна, спільна для всіх сіл, об’єднана територіальна громада. Про це розповів голова Бердичівської районної ради Максим Самчик під час скликаної прес-конференції для ЗМІ.

«Я був, є і залишаюсь прихильником однієї громади. Якщо ми децентралізуємось, то треба робити це, на мій погляд, у рамках району. Не дарма у свій час працювали цілі інститути, які зробили ось такий от поділ. Район – це оптимальна така структура. І на мій погляд, краще всього було б зробити ще на початку реформи взагалі по-іншому. Є район, обирайте голову громади, голову виконкому і ради в одній особі прямим голосуванням, обирайте депутатів і все. Людина нестиме відповідальність. Не справляється – або висловили недовіру, або на наступних виборах люди обрали іншу особу. От і вся громада мала бути, на мій погляд», – каже Максим Самчик.

За розрахунками чоловіка, про які він розказав, штатна чисельність, додатково утворена при створенні громад, виросла на понад 80 одиниць. Тому, мовляв, в рамках району не досягли в управлінському штаті оптимізації. А це все люди, які мають отримати зарплату. Притому, що за існування повноцінного району штати скорочували, щоб економити бюджетні гроші.

Новий уряд, говорить Максим Самчик, уже наголошує на ключовому: спроможності існування громад.

«На фініші реформи питання вирішуватимуть таким чином, що існуватимуть тільки спроможні громади. В якому це вигляді буде – є різні варіанти. Перший стосується об’єднання районів, є така модель: буде Бердичівський район за участю чи в складі виборчого нашого округу плюс Любар, Чуднів. Що стосується ждругого варіанту – громад, є другий варіант, який вже оприлюднено. Це буде міська Бердичівська громада в складі тих громад, які є у районі. Отакі варіанти, можливі обидва», – розповідає голова райради.

З його слів, технічно є можливість об’єднатися в одну громаду. Є закон, який передбачає таке об’єднання. Якщо одна з 4-х утворених громад виступить ініціатором об’єднання, відбувається його процедура. 7 сільрад, які не увійшли в громади, можуть доєднатися до ОТГ.

Максим Самчик переконаний: Бердичівська РДА і районна рада нині є рудиментом, вони можуть бути ліквідовані після наступних виборів із внесенням змін до Конституції. Голови громад хотіли б залишити ОТГ у тому вигляді, який є зараз. Але, каже він, вже є конструктив серед голів громад і бажання вести переговори про можливість об’єднання. Щоправда про деталі цього чоловік поки воліє не розповідати.

«Ми є проблемним районом, бо не маємо своєї столиці. Це простіше в Ружині чи Чуднові, де є центри. Логічно, що якщо вони нічого не робитимуть чи буде примус, вони зможуть стати громадою району навколо свого центру. Ми ж знаходимось навколо міста. Жодна з 4-х громад, не їх керівництво зауважу, не бачить себе у складі міста. Моє завдання максимально сприяти процесу об’єднання в одну громаду Бердичівського району. Банки тут, відділення казначейства тут, все в Бердичеві. У нас в Бердичеві є свої об’єкти, починаючи з адміністративного приміщення і закінчуючи районною лікарнею», – говорить голова районної ради.

Про об’єднання в одну громаду Максим Самчик каже так: можна це зробити навіть без голів громад. Є, згідно законодавства, можливість третиною депутатів ініціювати об’єднання і більшістю проголосувати за нього. «Але ми маємо переконати і зробити це не в якийсь військовий спосіб, а цивілізовано з нашими громадами. Якщо ми зробимо це спільно і з розумом приймемо рішення – нас почують. Не треба буде затверджувати перспективний план. Якщо ми одностайно приймемо всі рішення і утворимо громаду, то на вибори у 2020 році район піде однією громадою», – пояснює він.

Чи захочуть жителі сіл у громадах повертатись в єдиний Бердичівський район? Відповісти однозначно важко, каже голова райради. Якщо говорити за район зараз, каже, він має ознаки покращення інфраструктури. Але, зазначає, на 90 % це зроблено за державні кошти.

«Якщо ми самі намагались би побудувати амбулаторію чи утеплити школу, відремонтувати дорогу, ми б цього не зробили. Ми є дотаційними, донедавна ми лише на відсотків 20-30 забезпечували все своїми надходженнями. Оця преференція, яку надано було громадам, її можна було б добре реалізувати на базі усього району. Я критикую реформу, її наче під замовлення зробили. Сьогодні дайте ці кошти у вигляді субвенцій району, то те саме було б зроблено. Я б як господар чи інший хто не будував би амбулаторію в Райгородку за 8 мільйонів, бо є приміщення амбулаторії, в яке вклади мільйон і буде прекрасна амбулаторія. Питання ефективності використання державних коштів доволі цікаве», – пояснює свою позиції голова районної ради.

ВІДЕО: Віталій Сінєльніков

Автор: Юлія Сінєльнікова

zhitomir.today



Вход на портал
Ник:
Пароль:
Запомнить меня?

Ещё не зарегистрированны?
Зарегистрироваться!

Забыли свой пароль?
Последнее на форуме
Спорт и все для спорта
Добавил MillerM
Март 28, 2024

Шампанське яке краще купувати?
Добавил gutak
Март 28, 2024

Посоветуйте как выбрать виски?
Добавил unepubu
Март 28, 2024

Болит живот - что делать
(Днепр)?

Добавил Ninoshka
Март 27, 2024

Бронепластины
Добавил Lisive
Март 27, 2024